Click Here to Go HomePage http://www.linux-sevenler.org
مهمان   به  GNUIran.org  خوش آمدید جمعه، ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ 
نکته ها و ترفند ها

یک کتاب

--

جستجو در سایت




جستجوی پیشرفته
جستجو در انجمن‌ها

پلاگین فایرفاکس

وضعیت کاربران سایت
مدیر
هیچیک از مدیران حاضر نیست
مدیر افتخاری
هیچ مدیر کمکی حاضر
ناظران
هیچ مدیر کمکی حاضر
اعضا:
جدیدترین:جدید امروز:0
جدیدترین:جدید دیروز:0
جدیدترین:مجموع:1040
جدیدترین:جدیدترین:
RezaJafary
اعضا:حاضر
اعضا:اعضا:0
مهمان‌ها:مهمان‌ها:1
مجموع:مجموع:1
کاربران حاضر
هیچ کاربر حاضری وجود ندارد

 
پروژه سه ساله فارسى سازى لینوکس«سیستم عامل ملى» فقط ۶ ماه فرصت دارد
873 بار مطالعه شده است
 
اخبار

گروه اجتماعى - ندا دهقانى: د ى ماه ،۸۱ قرار داد پروژه اى امضا شد که بر اساس آن، مى بایست تا سال ،۸۴ « سیستم عامل ملى» دست کم در نهادهاى دولتى، سیستم اصلى رایانه ها باشد.
«لینوکس» را انتخاب کردند تا به جاى « ویندوز» هاى آمریکایى، هدایت رایانه هاى ایران را به عهده بگیرد.
سال اول، شوراى عالى انفورماتیک اجراى پروژه را به جمعى از کارشناسان دانشگاه صنعتى شریف سپرد و گفت و گو و مصاحبه درباره لینوکس آغاز شد. به جاى لینوکس، کارشناسان واژه «سیستم عامل ملى» را به کار مى بردند که همه باور کنند به زودى، سیستم عامل دیگرى جز ویندوز باید در ایران استفاده شود.
امروز، ۶ ماه بیشتر به پایان سقف زمانى تعیین شده براى به بار نشستن پروژه فارسى سازى لینوکس نمانده اما این « سیستم عامل ملى » هنوز در رایانه هیچ وزارتخانه یا نهاد دولتى مهمى ننشسته است.
حتى رایانه هاى شوراى عالى اطلاع رسانى و شوراى عالى انفورماتیک هم، هنوز با صداى آشناى ویندوز « بالا مى آید ». به نشانه اینکه با گذشت سه سال از پروژه فارسى سازى لینوکس، هنوز سیستم عامل ملى به بار ننشسته است.
حال باید دید چرا لینوکس را به جاى ویندوز انتخاب کردند. مهم ترین دلیل این گزینش هم »open source« یا «منبع باز» بودن آن عنوان شد.
منبع یا متن باز بودن یک برنامه یعنى «متن نوشته شده برنامه بازاست و همه به آن دسترسى دارند که هرکارى خواستند روى آن انجام دهند. در ویندوز متن در اختیار شرکت « مایکروسافت» است و هر تغییرى را خودش باید انجام دهد. ضمن آنکه به دلیل حق مالکیت اصولاً هر گونه تغییر روى آن غیر قانونى است. اما لینوکس را از روى اینترنت مى شد «دانلود» کرد. نرم افزارها ى متن باز مالک ندارند.»
محمد سپهرى راد، دبیر شوراى عالى انفورماتیک دلایل دیگر انتخاب لینوکس را توضیح مى دهد: «چیزى که ما دنبال مى کنیم صرفاً سیستم عامل لینوکس نیست بلکه على الاصول مسأله نرم افزارهاى متن باز است. یعنى توجه به نرم افزار هاى متن باز صرفنظر از جنبه هاى اقتصادى که براى برخى کشورها اهمیت بیشتر دارد. یک راهکار اصلى است. ما صلاحمان در این است که روى نرم افزارهاى متن باز تکیه کنیم که روابط شائبه آمیز بین کشورها درمناسبات تجارى سایه نیندازد.»
پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانى و ضرورت رعایت حقوق مؤلف یا « کپى رایت » هم در کنار این توجیه، عامل دیگرى است براى استفاده از نرم افزارهاى متن باز آنطور که سپهرى راد تأکید مى کند: «خوشبختانه در برابر همه نوع نرم افزارهاى داراى مالک، نرم افزار هاى متن باز هم وجود دارد. بنابر این اگر استراتژى حمایت از نرم افزارهاى متن باز را دنبال کنیم، از نظر نوع نرم افزارهاى موجود در بازار مشکل نخواهیم داشت. کارى که باید بکنیم این است که این نرم افزار ها را متناسب براى استفاده در محیط زبان فارسى سازیم و کاربران را توجیه کنیم که از این نرم افزار ها استفاده کنند. »
رعایت نشدن حق مؤلف و کپى غیرمجاز نرم افزارها بدون هیچ گونه مانع قانونى از مشکلاتى است که دبیر شوراى عالى انفورماتیک آن را ضربه اى به توسعه این صنعت در ایران مى داند: « فکر مى کنم روش فعلى ما حتى اگر به سازمان تجارت جهانى هم نپیوندیم اشکالات اساسى دارد. براى مثال، نرم افزارهاى مهندسى بسیار گران هستند، در حالى که نسخه کپى شده غیرقانونى نوع خارجى آن به قیمت هزار تومان در بازار ایران پیدا مى شود. پس هیچ کس حاضر نیست نرم افزار مهندسى در ایران طراحى کند. علاوه بر این، اگر عادت کنیم براى خرید نرم افزار پول ندهیم براى محصولات ایرانى هم پول نخواهیم داد بنابر این قفل شکستن و استفاده غیرمجاز رواج پیدا مى کند.»
اما در کنار همه این عوامل، دلیل مهم ترى هم براى استفاده از لینوکس به جاى سیستم عامل « ویندوز » گفته مى شود.
ناامنى ویندوز
علیرضا توکلى، کارشناس دفتر همکارى هاى فناورى ریاست جمهورى در مقاله اى مى نویسد: «سیستم عامل ویندوز به دلیل در اختیار نداشتن کد و امکان گذاشتن کانال مخفى براى سرقت یا خرابى اطلاعات توسط شرکت سازنده (مایکروسافت) و آسیب پذیر بودن آن در مقابل ویروس، به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست.»
علاوه برآنکه به دلیل تحریم هاى اقتصادى، استفاده از این سیستم عامل ممکن است از لحاظ حقوقى و معاملات بین المللى براى ایران مشکل ساز شود، ناامنى و امکان نفوذ به این سیستم از دلایلى است که براى ضرورت جایگزینى آن با لینوکس گفته مى شود.
اما چه تضمینى وجود دارد که سیستم عامل لینوکس، ضریب ایمنى بالا ترى داشته باشد و دیگر این نگرانى را نداشته باشیم که رایانه نهادهاى حساس قابل نفوذ است.
دبیر شوراى عالى انفورماتیک توضیحى در این باره دارد: « تجربه این را ثابت کرده است. سیستم لینوکس منبع باز است و هزاران متخصص روى آن نظر داده و آن را ارتقا داده اند در حالى که ویندوز را فقط یک شرکت تولید مى کند و کسى به آن دسترسى ندارد. به محض آنکه مشکلى در لینوکس پیش بیاید مثلاً یک متخصص اروپایى یا ژاپنى یا.. آن را برطرف مى کند و دردسترس بقیه مى گذارد. اما در مورد ویندوز اینگونه نیست و باید صبر کرد تا مایکرو سافت آن را درست کند. صرفنظر از ایمنى، پایدارى لینوکس هم مهم است. وقتى ویندوز نصب مى کنید هر چند وقت یک بار مجبور هستید آن را ارتقا دهید و به روز کنید در حالى که مى توانید به سیستم لینوکس سالها کارى نداشته باشید.» به گفته کارشناسان، حمله هاى هکرى و ویروس ها، هر سال بیشتر از گذشته به سمت سیستم ویندوز نشانه گیرى مى کنند در حالى که این مشکل براى لینوکس وجود ندارد.
استقبال نشد
پس چرا با وجود این همه تأکید بر لینوکس به عنوان یک سیستم عامل ملى، نهادهاى داخلى از این پروژه استقبال نکرده اند. حتى نهاد حساسى مثل وزارت دفاع براى به کارگیرى لینوکس فارسى پیش قدم نشده است.
سپهرى راد با اطمینان مى گوید که «مطمئناً سیستم هاى اختصاصى وزارت دفاع ویندوز نیست و اگر باشد به شبکه وصل نیست.» سؤال هاى دیگرى هم از لینوکس وجود دارد:
* چرا وزارت خانه هاى مهم نیامده اند؟
- به این دلیل که کاملاً رواج نیافته است.
* اینکه مى گویید سیستم عامل ملى، اصلاً هیچ کشورى هست که بگوید ما سیستم عامل ملى مان مثلاً لینوکس یا ویندوز است؟یا این کاربر است که مشخص مى کند چه سیستمى استفاده کند؟
- منظور از به کارگیرى سیستم عامل ملى ریشه کن کردن ویندوز نیست. هدف داشتن یک جایگزین است که اگر کسى خواست ویندوز استفاده نکند و... جایگزینى وجود داشته باشد.
* چطور است که نام پروژه را ملى مى گذارید اما بودجه اختصاص نمى یابد. چه کسى واژه ملى را روى آن گذاشته و اصلاً آیا همه بر آن اجماع دارند که این پروژه ملى است و آن را قبول دارند؟
- بحث قبول داشتن نیست. تخصیص نیافتن بودجه که فقط مشکل این پروژه نیست. طول کشیدن پروژه ها و کندى یک عارضه عمومى است. اگر گزارش هاى سازمان مدیریت را بخوانید پر از گله مندى از پروژه هاى نیمه تمام است.
به گفته سپهرى راد از سال ۸۱ تا کنون، بودجه سال هاى اول ودوم تخصیص یافته است: «تا آخر سال ۸۳ بودجه داشتیم براى اتمام پروژه هایى که خودمان قرار داد داشتیم. براى پروژه هاى جدید، باید شوراى عالى اطلاع رسانى بودجه تخصیص مى داد که هنوز از خزانه پول داده نشده است.» با آنکه در سال ،۸۱ یک صد و بیست میلیون تومان و در سال ،۸۲ دویست و پنجاه میلیون تومان براى این طرح بودجه اختصاص یافت.
اما مشکل بودجه تنها بخشى از مشکلات اجرا نشدن لینوکس است هرچند بخش مهم. فارسى سازى لینوکس، عنوان یک طرح ملى را به دوش مى کشد اما حرکت هاى انجام شده در کشور چندان هماهنگ با این عنوان نیست.
آنچه شوراى عالى اطلاع رسانى و وزارت آموزش و پرورش به عنوان یکى از برنامه هاى موفق تکفا از آن یاد و در مصاحبه هاى مختلف به آن افتخار مى کنند، آموزش مهارت هاى هفت گانه کار با رایانه (ICDL) است که به آن گواهینامه بین المللى کاربرى کامپیوتر مى گویند.
تمام طرح هاى آموزشى اجرا شده در سال هاى گذشته مبتنى به آموزش ویندوز بوده است درحالى که قرار است در آینده نزدیک، سیستم عامل ملى ما لینوکس باشد.
به گزارش شوراى عالى اطلاع رسانى، تا سال ،۸۳ هفت میلیون دستگاه رایانه در اختیار کاربران ایرانى بوده است که ۲۶ درصد آنان را کاربران دولتى، ۵۵ درصد خانگى و ۱۹ درصد کاربران تجارى تشکیل مى دهند.
جز بخشى از نیروهاى متخصص و شرکت هاى خصوصى مثل نمایندگى کمپانى نفتى « شل » که به کپى رایت متعهد هستند، سیستم عامل بیش از ۹۵ درصد این رایانه ها هنوز ویندوز است. حتى با وجود برگزارى همایش هاى مختلف درباره « لینوکس » دستگاه هاى دولتى هم استقبال زیادى براى استفاده از این سیستم ندارند ضمن آنکه شرکت هاى پشتیبانى کننده از این سیستم هم در ایران فعال نیستند.
اینکه با گذشت سه سال از پروژه فارسى سازى لینوکس چرا هنوز نتایج ملموسى از این پروژه به بازار ارائه نشده، سؤالى است که دبیر شوراى عالى انفورماتیک پاسخ مى دهد: « نرم افزار هاى متن باز پروژه اى نیست که مثل ساختمان باشد، وقتى تمام شد بروند داخل آن بنشینند. این یک پروژه ادامه دار است و دایم باید اجزاى آن تکمیل شود. جنبش نرم افزار هاى متن باز صرف نظر از زبان فارسى که مشکل ماست در دنیا یک چیز متوقف شد ه نیست. دایم روى آن کار مى کنند و جلو مى روند. درباره لینوکس فارسى هم مطرح مى شود که پروژه لینکوس قرار بوده دوسال بعد تمام شود و هنوز نشده، البته باید ا نتظار داشته باشیم در یک سقف زمانى مشخص، بخشى از پروژه براى استفاده کاربران عمومى به نتیجه برسد. اما اینکه پروژه تمام و تکمیل شود منطقى نیست. »
او اطمینان مى دهد که بخش هایى از پروژه مثل تهیه تقویم فارسى و... به اجرا رسیده و حتى در بخش مدیریت مرکزى لینوکس هم به ثبت رسیده است. باید منتظر ماند تا تخصیص بقیه بودجه و پایان سال ۸۴ که مشخص شود سیستم عامل لینوکس، « ملى » مى شود یا یک سیستم محلى مى ماند.

http://www.iran-newspaper.com/1384/840401/html/social.htm#s480996



   
 
نوشته شده توسط: ali_pourian در تاریخ یكشنبه، ۰۵ تیر ۱۳۸۴     
 


امکانات

اطلاعات

ارتباطات

پروژه‌ها

ورود اعضا




 


 برای ورود مشکل دارید؟
 ثبت نام کاربران جدید


The rest of this site is Copyright © 2004 2005 2006 2007 2008 GNUIran.org
Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License,
Version 1.2 or any later version published by Free Software Foundation; A copy of the licence is available at www.gnu.org/copyleft/fdl.html

تمام مطالب این سایت تحت مجوز GNU/FDL نسخه ی ۱.۲ یا هر نسخه ی جدیدی که از سوی بنیاد نرم افزار آزاد منتشر شود قرار دارد شما برای کپی استفاده و/یا تغییر مستندات آزاد هستید.
می توانید یک نسخه از این مجوز را از اینجا تهیه کنید.


GIO Forums RSS   GIO News RSS   GIO Gallery RSS   Licensed under GNU/FDL  Use TW-CMS  Run on Debian GNU/Linux